خواص غذایی گیاه کنجد باعث شده است که عده ای به روغن آن لقب ملکه دانه های روغنی بدهند.
روغن کنجد از دانههای کنجد خام و فشرده تهیه میشود و کاربرد های آشپزی، دارویی و آرایشی دارد.
10 مزیت علمی روغن کنجد
1. آنتی اکسیدان بالایی دارد
روغن کنجد حاوی سزامول و سزامینول است، دو آنتی اکسیدان که ممکن است اثرات قدرتمندی بر سلامت شما داشته باشند.
آنتی اکسیدان ها موادی هستند که به کاهش آسیب سلولی ناشی از رادیکال های آزاد کمک می کنند. تجمع رادیکال های آزاد در سلول های شما ممکن است منجر به التهاب و بیماری شود.
در یک مطالعه یک ماهه روی موش ها مشاهده شد که مصرف مکمل های روغن کنجد از آسیب سلول های قلب محافظت میکند.
در همان مطالعه، فعالیت آنتی اکسیدانی در موش هایی که روزانه 5 یا 10 میلیلیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن دریافت کردند، افزایش یافت.
روغن کنجد ممکن است در صورت استفاده موضعی اثرات مشابهی داشته باشد. یک مطالعه روی موش ها نشان داد که ممکن است با مهار ترکیباتی مانند گزانتین اکسیداز و اکسید نیتریک که رادیکالهای آزاد تولید میکنند، آسیب سلولی را کاهش دهد.
2. خاصیت ضد التهابی قوی دارد
التهاب مزمن می تواند مضر باشد و منجر به بیماری شود، به همین دلیل مهم است که آن را تا حد امکان محدود کنید.
طب سنتی تایوانی مدت هاست که از روغن کنجد برای خواص ضد التهابی آن استفاده می کند و از آن برای درمان التهاب مفاصل، دندان درد و خراش استفاده میکند.
اخیراً، مطالعات حیوانی و آزمایشگاهی نشان دادهاند که روغن کنجد میتواند التهاب را کاهش دهد ، که ممکن است یکی از مزایای اصلی آن برای سلامتی باشد.
به عنوان مثال، مطالعات لوله آزمایش نشان داده اند که روغن کنجد نشانگرهای التهابی مانند تولید اکسید نیتریک را کاهش می دهد.
3. برای قلب شما مفید است
مجموعه ای از تحقیقات ثابت نشان می دهد که رژیم غذایی غنی از چربی های اشباع نشده برای سلامت قلب مفید است.
روغن کنجد حاوی 82 درصد اسیدهای چرب غیراشباع است.
به ویژه، غنی از اسیدهای چرب امگا 6 است. اسیدهای چرب امگا 6 نوعی چربی غیراشباع چندگانه هستند که برای رژیم غذایی شما ضروری است و نقش مهمی در پیشگیری از بیماری قلبی ایفا می کند.
تحقیقات روی موشها نشان میدهد که روغن کنجد ممکن است به پیشگیری از بیماری های قلبی و حتی کند کردن پلاک ها در شریان ها کمک کند.
در واقع، زمانی که به جای روغن های پر از چربی های اشباع شده استفاده می شود، ممکن است سطح کلسترول شما را کاهش دهد .
در یک مطالعه یک ماهه روی 48 بزرگسال مشاهده شده است که افرادی که روزانه 4 قاشق غذاخوری (59 میلیلیتر) روغن کنجد مصرف میکردند، در مقایسه با افرادی که روغن زیتون مصرف میکردند، کاهش بیشتری در کلسترول LDL (بد) و تری گلیسیرید داشتند.
4. ممکن است به کنترل قند خون کمک کند
روغن کنجد ممکن است از تنظیم قند خون سالم پشتیبانی کند، که به ویژه برای افراد مبتلا به دیابت مفید است(روغن کنجد برای دیابت خوبه).
یک مطالعه نشان داد که قرار دادن موشهای مبتلا به دیابت در رژیم غذایی حاوی 6 درصد روغن کنجد به مدت 42 روز، در مقایسه با موشهایی که از روغن تغذیه نشده بودند، منجر به کاهش قابل توجه قند خون شد.
روغن کنجد حتی ممکن است در تنظیم طولانی مدت قند خون نقش داشته باشد .
روغن کنجد برای دیابت خوبه
بله! مطالعه ای روی 46 بزرگسال مبتلا به دیابت نوع 2 نشان داد که مصرف روغن کنجد به مدت 90 روز به طور قابل توجهی قند خون ناشتا و هموگلوبین A1c (HbA1c) را در مقایسه با گروه دارونما کاهش می دهد. سطح HbA1c نشانگر کنترل طولانی مدت قند خون است.
5. ممکن است به درمان آرتریت کمک کند
استئوآرتریت تقریباً 15 درصد از جمعیت را تحت تأثیر قرار می دهد و یکی از علل شایع درد مفاصل است.
چندین مطالعه روی جوندگان، روغن کنجد را با بهبود آرتریت مرتبط دانسته اند .
در یک مطالعه 28 روزه، محققان این روغن را با دوزهای روزانه 1 میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به موش ها دادند. موشها نشانگرهای استرس اکسیداتیو و علائم آرتریت مانند درد مفاصل را کاهش دادند.
6. ممکن است به بهبود زخم ها و سوختگی ها کمک کند
در حالی که روغن کنجد را می توان برای مزایای سلامتی مصرف کرد، همچنین ممکن است به صورت موضعی برای زخم ها و سوختگی ها استفاده شود(روغن کنجد برای پوست خوبه).
ازن یک گاز طبیعی است که می توان از آن برای پزشکی استفاده کرد. استفاده بالینی آن به سال 1914 برمی گردد، زمانی که در طول جنگ جهانی اول برای درمان عفونت ها استفاده شد. روغن هایی که به آنها ازن اضافه شده است ، معروف به روغن های ازن دار ، به صورت موضعی برای درمان بیماری های پوستی مختلف استفاده می شود.
روغن کنجد برای پوست خوبه
بله! در یک مطالعه موش، درمان موضعی با روغن کنجد ازن دار با سطوح بالاتر کلاژن در بافت زخم مرتبط بود. کلاژن یک پروتئین ساختاری است که برای بهبود زخم ضروری است.
در مطالعات دیگر نشان داده اند که درمان موضعی با روغن کنجد زمان سوختگی و التیام زخم را در موش کاهش می دهد، اگرچه تحقیقات انسانی در این زمینه کم است.
توانایی این روغن در سرعت بخشیدن به بهبود زخم ها و سوختگی ها را می توان به احتمال زیاد به خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی آن نسبت داد.
روغن کنجد برای یبوست خوبه
همانطور که در بالا توضیح دادیم این روغن برای بهبود زخم ضروری است و میتواند به بیماران کمک کند .
روغن کنجد برای مو خوبه
این روغن باعث درخشان شدن مو سر و میتواند به ترمیم بافت های آسیب دیده آن کمک میکند . میتوانید مقداری از آن را گرم کنید و سپس یکساعت بر روی مو خود ماساژ دهید و آبکشی نمایید.
7. ممکن است در برابر اشعه ماوراء بنفش محافظت کند
برخی تحقیقات نشان می دهد که روغن کنجد ممکن است از آسیب اشعه ماوراء بنفش محافظت کند که می تواند به پوست شما آسیب برساند. این اثر احتمالا تا حد زیادی به دلیل محتوای آنتی اکسیدانی بالای آن است.
در واقع توانایی مقاومت در برابر 30 درصد در برابر اشعه ماوراء بنفش را دارد، در حالی که بسیاری از روغن های دیگر مانند روغن نارگیل ، بادام زمینی و زیتون تنها می توانند در برابر 20 درصد مقاومت کنند.
چندین منبع ادعا می کنند که روغن کنجد می تواند یک ضد آفتاب طبیعی خوب باشد و دارای SPF طبیعی است. با این حال، تحقیقات محدودی در مورد اثربخشی آن برای محافظت در برابر اشعه های قوی خورشید وجود دارد، بنابراین بهتر است از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
8.ممکن است کیفیت خواب را بهبود بخشد.
یک مطالعه نشان داد که چکاندن روغن کنجد روی پیشانی 20 شرکتکننده در طول هفت جلسه 30 دقیقهای در یک دوره 2 هفتهای کیفیت خواب و کیفیت زندگی را در مقایسه با درمان پلاسبو بهبود بخشید.
9.استفاده موضعی ممکن است درد را تسکین دهد.
برخی از مطالعات نشان داده اند که ماساژ با روغن کنجد ممکن است به کاهش درد بازو و پا کمک کند.
10.ممکن است سلامت مو را بهبود بخشد.
ترکیبات موجود در این روغن ممکن است درخشندگی و استحکام مو را افزایش دهد. یک مطالعه هشت هفته ای نشان داد که مصرف روزانه مکمل های حاوی سیسمین و ویتامین E باعث افزایش قدرت و درخشندگی مو می شود.(روغن کنجد برای مو خوبه)
راه های آسان برای افزودن آن به رژیم غذایی
روغن کنجد طعم لذیذ و آجیلی را به انواع غذاها اضافه می کند. این یک عنصر محبوب در غذاهای آسیایی و خاورمیانه است.
انواع مختلفی از این روغن وجود دارد که هر کدام طعم و عطر متفاوت دارند.
کنجد تصفیه نشده به رنگ روشن است، طعمی آجیلی دارد و بهتر است هنگام پخت و پز با حرارت کم تا متوسط استفاده شود. روغن کنجد تصفیه شده، که بیشتر فرآوری شده است، طعمی خنثی دارد و برای سرخ کردن عمیق یا هم زده بهترین است.
روغن کنجد برشته دارای رنگ قهوه ای تیره و طعمی لطیف است که آن را برای سس ها و مارینادها مناسب می کند.